Ретроспекция за последните няколко десетилетия направи Добрев пред журналистите. Прокуратурата в

...
Ретроспекция за последните няколко десетилетия направи Добрев пред журналистите. Прокуратурата в
Коментари Харесай

ГЕРБ по плоскостта на катарзиса: Прокуратурата е репресивен орган и нищо повече

Ретроспекция за последните няколко десетилетия направи Добрев пред публицистите. 

" Прокуратурата в България е наказателен орган и го знам от персонален опит. Още през 2013 година ни натискаха - тези, които не се поддадоха, бяха с формирано дело. Кабинетът “Орешарски ” през прокуратурата натискаше и тормозеше опозицията. Делото заставам на трупчета 9 години в някое чекмедже, с цел да не разкажем тази история. Прокуратурата в България е наказателен орган и нищо друго. Тя би трябвало да се реформира, тъй като в противоположен случай политиците ще са подвластни на един или различен основен прокурор ", безапелационен беше Добрев. 

Въпросите пред ГЕРБ и Бойко Борисов стоят. Защото точно те бяха тези, които 12 години управляваха България. Казано другояче - в случай че прокуратурата " не е нищо повече от наказателен орган " и това е дълготраен факт, къде бяха Борисов и правилните му министри, когато трябваше да случат промяната в системата на правораздаването? 

През последните няколко седмици всички от редиците на Борисовата партия търсят индулгенция и се пробват да се изкарат едни от най-видните борци против корупцията и радетели на правосъдната промяна. Истината обаче е, че никой от тях не е направил нищо значително за нейното реализиране. Например през април 2022 година Десислава Атанасова дефинира като " голяма неточност " закриването на Специализираната прокуратура. Въпросният орган бе апетитен като извънредно неефикасен и изпразнен от смисъл и наличие, а " резултатите " от работата му бяха обект на няколко интернационалните отчета. Причината - неналичието на неоправдателни присъди за корупция по високите етажи. 

Искането за отнемането на имунитета на Делян Добрев като народен представител пристигна на фона на разтърсванията в правосъдната система и няколкото процедури за отстраняването на Иван Гешев като основен прокурор. СГП също ревизира обвинител №1 за корист с власт, след импортиран сигнал против него от заместника му Борислав Сарафов. Заговори се още и за държане на каузи на трупчета - въпросът " БарселонаГейт ", замесил Борисов в скица с пране на пари, манекенки и тузарски парцел в каталунската столица. Вчера от обвиняването обявиха, че следствието не се държи в нечие чекмедже, а в противен случай - работи се интензивно и се превеждат документи от непознати страни. Днес изтече и информация в близки до прокуратурата и ГЕРБ медии, че Борисов би трябвало да бъде разпитан по абсурда в четвъртък. 

Даниел Митов от партията обаче прозря, че зад нажежената конюнктура и настояването на депутатския имунитет на Добрев е поради жестоката битка на ГЕРБ за правосъдна промяна. 

“Сега сме в обстановка, в която вършим тежка и значима правосъдна промяна, която превъзбуди пристрастеностите от страна на прокуратурата. Докато не завърши тази промяна, няма да подкрепим свалянето на имунитет на който и да било в Народното събрание. Прокуратурата е упреквана, че държи избрани каузи на трупчета, с цел да употребява въпросните каузи в миг, в който се вземат значими политически решения ", добави Митов. 

“Минал съм по този път и знам какво е. Знам, че даже в моменти, в които няма нещо, което да може да бъде причислено като нарушаване на закона, образуват се каузи за напън върху политици, които да премислят политическото си държание ", уточни още той. 

Въпросът е - за какво в този момент се сетихте?

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР